Vekt tabell

Kun nykyään monilla vesialueilla, joihin Atlannin lohi nousee harrastetaan Pyydä ja Päästä- kalastusta, on mittanauha enemmän kuin standardi kalan koon määrityksessä.

Olen jo vuosia katsellut noita erilaisia kalkulaatiojörjestelmiä, joilla voidaan kalan paino arvioida. Mielestäni paras, ja paikkansa pitävin näistä taulukoista on norjalainen pituus/ paino- taulukko. Katselin joku ilta jotain sivua, jossa oli monta erilaista laskuria, ja kun sinne syötti mittoja, tulokset heittivät jopa kuusi kiloa. Se suurimman tuloksen antava oli kyllä aivan täyttä paskaa..

Tottakai, ainoa oikea menetelmä saada kalan eksaktimpi paino on punnita kala pussissa. Itselläni on sellainen C&R- havaksesta tehty pussi, johon menee isokin kala suorassa, eikä pussi paina kuin muutaman kymmenen grammaa märkänä. Sitten kannan repussa Berkleyn digivaakaa, jonka olen taarannut mitoitettujen punnusten kanssa, ja yllättävän tarkka tuo kyllä on. Ennen käytin Salterin 20 kg jousivaakaa, mutta kerran olen ollut tilanteessa, jossa Salter painui täysin pohjaan.

En juurikaan tuollaisia metrin kaloja punnitse, koska ne on siellä 8-10 kg hujakoissa, ja se on sama minulle onko se kasin vai kympin kala. Mutta josko jossain vaiheessa saisin vielä sellaisen Mötkön, että voisin päästä testaamaan Berkleyn rajoja.

Eniveis, koska kuitenkin monet saalisluettelot tarvitsevat painon, täytyyhän sinne jotain ilmoittaa. Tämä taulukko on mielestäni ollut aika reaalinen, mutta tottakai kaloissa on eroja. Olen joskus aiemmin kritisoinut ilmoitustapaa, jossa saadaan helposti hypetettyä jotain jokea tai jokialuetta kovilla kiloluvuilla.

Mutta kaloissa on eroja, ja olenkin punninnut useamman 110 cm uroskalan jotka olivat 15 kiloa, ja eräs saman mittainen oli 12,8 kg. Yleensä naaras on selvästi kevyempi kuin uros, tosin sekin riippuu kuinka kauan kala on ollut joessa. Vaaka on armoton.. ja joskus inhottava 🙂

No, joka tapauksessa silmä tottuu ja oppii katsomaan kalan pituuden ja ennenkaikkea ympäryksen mukaan yllättävänkin tarkasti painon.

Kausi on käynnissä, ja komeita kaloja näyttää olevan saatu, joten kaikille onnistuneille vilpittömät onnittelut täältä!!

tabell

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *