Uusia tuttavuuksia

 

Viime keväänä, muistaakseni huhtikuussa, ajelin kotiin töistä, kun puhelimeni soi. Katsoin numeroa joka näytti tulevan Norjasta.

Ajattelin, että numero on jonkun tuttavan Reisajoki-laaksosta, ja vastasin asiallisesti luuriin.

”Hello, is this Miki Äikäs?”

-Joo, kyllä on…?

-”Here is Jan Nilsen from Kirkenes. I have magazine called Perho here in my hand. Is it you on the cover of the magazine?

-Joo, kyllä on..?

-”(suomeksi): Onko tuo putkiperho Strömsö sinun sitomasi?”

-Joo-o, kyllä on..?

-”Se miellyttää minua suuresti. Voisinko ostaa tai jollain tavalla lunastaa sellaisen sinulta?”

-Joo-o, mutta mistä sait numeroni? Se on nimittäin salainen..

-”No, se olikin aika homma. Katsoin kuvan alta, että siinä luki Harri hilden, joten soitin Suomeen numerotiedusteluun ja kaivoin Harrin numeron ja hän antoi ystävällisesti sinun numerosi.”

-Siis, TÄ? Sinä siis soittelit pokalla Hildenin Harreja läpi kunnes löysit oikean.. No tuosta hyvästä lähetän useamman putken sinulle, eikä maksa mitään.

Kysyin vielä perään, että mistä hän oli lehden saanut? Oli kuulemma ostanut Näätämön rajakaupasta, ja ihastunut tuohon perhoon. No, meistähän tuli hyvät ”kirjeenvaihto” kaverit, ja olemmekin Janin kanssa taajaan yhteyksissä. Hän toimii lennonjohtajana Norjassa, ja on innokas lohestaja, joka on kalastellut ympäri pohjoisia vesiä, aina Altaa myöden.

Tuossa ennen joulua Janin lähetti minulle mailin, jossa hän kyseli galleriassa olevasta Siltasen Tonin sitomasta Black Doctorista. Jan on ennenkaikkea innokas perhonsitoja, ja hän totesi, että tuo Tonin sitoma Tohtori oli yksi hienoimmista mitä hän oli nähnyt. Hän kysyi olisiko mahdollista saada Tonin sitoma Tohtori. Minä lupasin selvittää asiaa..

Soitin Tonille, ja hän lupasi sitoa Tohtorin Janille. Joulun jälkeen Toni soitti minulle, ja ilmoitti perhon olevan valmis. Ajoin Ylöjärven perälle, ja hain Tohtorin Tonilta. Taattua laatua, ei voi muuta sanoa. Laitoin perhon postiin, ja jäin odottelemaan Janin kommenttia.

Muutaman päivän päästä tuli viesti, jossa Jan kertoi olevansa enemmän kuin tyytyväinen. Hän kysyi Tonin  osoitteen, jotta voisi lähettää Tonille perhoja korvaukseksi. Lähetin Tonin osoitteen Janille, ja luulen, että Toni saa kasan perhoja, sillä Jan on loistava sitoja.

Tuosta Tohtorista..

Toni on eittämättä yksi parhaista klassisten sitojista joita tiedän. Hänen Tohtorinsa ja Jock Scottinsa edustavat juuri sellaisa klassisia, joihin minä uskon kalastuskäytössä. Oen ollut useasti todistamassa kuinka nuo Tonin perhot ovat pettäneet lohia, ja hyvänkokoisia sellaisia.

Alla olevassa surkeassa pikäräpyssä, joka ei todellakaan anna oikeutta tuolle perholle, on tuo Tohtori, jonka Janille lähetin. Kookas yksilö, kun vertaa, että alla on 4 tuuman Perfect. Se mikä ei kuvassa näy, ja mikä mielestäni on tärkeää klassisissa sidoksissa on se, että siiven pitää olla kattolaskuinen, ei sellainen lättänä. Noissa Tonin perhoissa on hieno Tatsi, jota harvoin näkee.

Mielestäni Toni on ymmärtänyt sen, mikä monilla klassisten sitojilla on tiessään, nimittäin sen, että kalastuskäyttöön tehdyissä perhoissa ei jokaisen yksityiskohdan tarvitse olla vimpan päälle, kunhan kokonaisuus toimii.

Toni on voittanut lohiperhonsidonnan SM- kultaa aikoinaan, joten jos perhossa tarvitsee hienostella, myös se taittuu.

Täytyy todeta, että tuollaiset norjalaiset kuten Jan, ja ne ystävyydet jotka solmiutuvat, ovat kultaakin kalliimpia.

Näin joku aika sitten Lampisen Panuun, joka oli ollut kesällä Näätämöllä kalassa, ja jutellut erään paikallisen kanssa. Paikallinen oli esitellyt perhoja, ja Panu oli tunnistanut minun sitomani putken, jota lokaali oli hänelle näyttänyt.

Peini Maailma, sillä tuo kaveri oli juuri Jan..

Sitä olen miettinyt monesti, miksi käydään tuolla lohijokien varressa tuota niin ikävää Suomi-Norja maaottelua?

Kaikkien sinne pitäisi sopia. Siis onhan sitä vaivaa noista norskeistakin, mutta kyllä välillä saa hävetä silmät päästään omaa kansallisuuttaan.

Esimerkiksi nuo ”pakastimen täyttäjät” eivät mene jakeluuni, ei sitten millään tasolla.

Tai desinfioinneista luistavat ja valittajat..

Ja pahimpia ovat poolinvaltaajat, kansallisuudesta piittaamatta.

No, kaikki tavallaan, sano mummu kun suossa suksi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *