Loppukausi

 

Elokuu, tuo syksyn alku, lohikauden loppuosa, on mielestäni turhankin aliarvostettu aika lohijoella.

Ehkä noita Hopeanhohtoisia Supersukkuloita ei enää liiku niinkään joissa, ja nousut hiljenevät, mutta taas toisaalta joen varressa on rauhaisampaa liikkua. Toki itsekin pidän kalastuksellisesti kauden alkua jännittävämpänä noiden jokeen saapuvien hopeapatukoiden toivossa, mutta itse olen kokenut vuosia sitten huimaa kalaonnea elokuulla. Välineiden keventäminen, ja pienempien perhojen käyttö tekee hommasta haastavaa.

Itse kuitenkin vältän pieniä jokia elokuulla, koska olosuhteet voivat olla vesien alhaalla ollessa toivottomat. Siis suuntaan isoille tai keskikokoisille joille, koska virtaamaa löytyy vielä noilta paikoilta.

Myös vedenlämpö kannattaa huomioida, koska monensti elokuun lopulla yöt ovat pakkasen puolella pohjoisessa, ja mikäli päivisin ei ilma enää saavuta lämmönhyväilyjä, vedet voivat jäähtyä huomattavasti.

Välineistä itse suosin silti kahdenkäden vapoja, ja minun tapauksessani tuollainen 14 kinttuinen on kevyt väline. Olen toki myös yksikätisellä kalastellut, mutta en koe sitä sellaiseksi, jolla olisi mukava kalastella päivät pääkseen.

Ilta, ja alkava hämärä tuo kalastajalle otollisen hetken, ja silloin myös nuo vanhemmat, viisaat isot lohet liikahtavat syvänteistään, ja saattavat ottaa hanakasti perhoon. Myös meritaimenet saapuvat enemmissä määrin.

Monilla joilla, kuten Laksilla, Reisalla, Börsillä ja Stabburilla on vielä loppukaudesta nousu, jolloin jokeen saattaa saapua tuota nk. martakalaa, eli isoja naaraslohia, jotka eivät käsittääkseni kude, mutta tulevat vierailulle jokeen. Tuollainen kympin rasvasukkula on hieno kala, ja syystäkin ollut aina paikallisten tavoitelluimpia kaloja.

Vanhojen kalojen pyynti ei moniakaan kiinnosta, mutta henkilökohtaisesti minua ei lohen väri haittaa, koska tuolloin saattaa saada todella isoja lohia. Eiväthän nuo väriä ottaneet, koukkuleukaiset möllit ole niin uljaita kuin hopeiset veljensä, mutta mielestäni noissa loppukauden kaloissa on jotain ”Äijää”.

Silläkin uhalla, että loputkin rippeet kanssakalastajjien arvostuksesta kaikoaa, laitan narsistisesti muutaman videon menneeltä elokuulta, sen loppupuolelta, jotka on kuvannut, ja selostanut LohiSensei Sävilammi.

Ottakaa huumorilla.

Noissa pätkissä on varmasti raadin mielestä kaikki tehty ”väärin”, mutta totean tähän väliin, etten nakkaa paskaakaan siitä mitä raati ajattelee. Ja myönnän, että minä ja Tapio olemme varmasti nuorempien, ja varmaan vanhempienkin mielestä Urpoja

Pääasia, että minulla ja Tapsalla on ollut mukavaa…

Viihdettä ja sirkushuveja kansalle.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *