Pakkaspäivät

Upeaa!

Siis on aivan mahtavaa, kun pakkaset paukkuvat, ja luonto on sellainen kun sen pitäisikin olla tähän aikaan vuodesta. Tälläisten kelien aikana on hyvä ulkoilla hieman, mutta vielä parempi on näin lomalla käyttää aikaansa perhonsidontaan ja vaikkapa lukemiseen.

Olen sitonut perhoja kosolti, ja saanutkin takaisin taas hieman kadoksissa olleen tatsin hommaan.Ajattelin myös huoltaa kelani lähipäivinä, niin ei sitten kesän kynnyksellä tarvitse huolehtia asiasta.

Jotenkin tuo perhonsidonta on sellainen laji, että alussa tuntuu aina hankalalta aloittaa, kun ei tiedä mitä tekisi. Päätin kuitenkin, että perhojen paljoudesta huolimatta sidon itselleni muutamia hyväksi havaittuja malleja kasan, jotta joella voisin sitten valita monesta onnistuneesta yksilöstä sen ”täydellisen” lohen loukun.

 

Lainasin Tolosen Teemulta kirjan, steelhead guru Lani Wallerin kirjoittaman Steelheader´s Way. Hieno opus, ja kirjoitettu tavalla, joka sopii minun luettavakseni. Kirjassa on kosolti kuvia, ja Waller kertoo steelheadista syvällisesti, ja omasta historiastaan steelien kanssa. Eräs kohta jäi hyvin mieleeni; Waller kertoi, kuinka hän uransa alkutaipaleella tuskaili saman asian kanssa, joka koskettaa myös atlannin lohen pyytäjiä uran alussa. Hän luuli, että kun hankkii kaiken maailman vehkeitä, tulee automaattisesti hyväksi kalastajaksi. Vuosia kului, eikä kalan tulo lisääntynyt, päinvastoin.

Hän alkoi pohtimaan asiaa syvällisemmin, ja tuli tulokseen, joka johti välinemäärän poistamiseen, ja keskittymiseen ennenkaikkea kalassa oloon, ja luonnon lukemiseen. Hän myös tutkiskeli eri kalastajien tapoja kalastaa, ja kekittyi kysymykseen, miksi jollakin jokialueella kaikista saaduista kaloista 90 prosenttia saa kymmenen prosentin ryhmä kalastajista. Toisin sanoen sama asia jota minäkin olen monesti miettinyt, eli samat kaverit vuodesta toiseen poimivat omansa, olosuhteista huolimatta.

Wallerin kirja on ilmestynyt jo viisi vuotta sitten, mutta on varmasti meille täällä peräpohjolassa tuiki tuntematon opus. Hyvä kirja, jota voin kyllä suositella kaikille joita steelheadin kalastus kiinnostaa. Kirjassa on paljon samoja piirteitä mitä lohenkalastajankin kannattaisi lukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *